Πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού ασφαλείας για ανέργους

Ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων, που θα αφορά στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, βρίσκεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας.

Την εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης ανέργων προκειμένου να απασχοληθούν στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ασφάλειας ανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφαλείας Χρηματαποστολών και Φυλάκων.

Επίσης, και η υποδηλωμένη εργασία τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού και των συνδικαλιστών του κλάδου. Στη συνάντηση μετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, και ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Χαράλαμπος Βούρτσης.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, η ζήτηση για υπηρεσίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι διαρκώς αυξανόμενη. Οι αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες ασφάλειας πρέπει να καλυφθούν από προσωπικό κατάλληλα καταρτισμένο, ζήτημα στο οποίο απαντά το επιδοτούμενο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και ο γενικός γραμματέας Νίκος Γιαννακάκης ζήτησαν επίσης την εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ιδίως την τήρηση του ωραρίου, αίτημα στο οποίο θα ανταποκριθεί το ΣΕΠΕ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «η συνολική απάντηση στο ζήτημα της τήρησης του ωραρίου εργασίας θα επέλθει με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας η οποία θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 από τις μεγάλες επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους στους οποίους περιλαμβάνεται και η παροχή υπηρεσιών ασφάλειας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2.800 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου (οι 524 από αυτούς μετά από καταγγελίες), εντοπίστηκαν 545 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν: αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, παραβίαση του ωραρίου εργασίας, άρνηση πρόσβασης / παροχής στοιχείων, έλλειψη πίνακα προσωπικού και παραβάσεις που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων.


ΠΗΓΗ: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/362345/programma-katartisis-prosopikoy-asfaleias-gia-anergous