Βήμα βήμα η δήλωση των self tests από εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

14/04/2021 - 19:35

Ξεκινάει την Δευτέρα 19 Απριλίου η δωρεάν διάθεση των self tests στους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εστίαση και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής οι οποίοι πρέπει να τα κάνουν υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα. Ποια είναι η διαδικασία με την οποία πρέπει να δηλώσουν τα αποτελέσματα των self -test οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης οι εργαζόμενοι των εν λόγω κλάδων που δεν θα κάνουν self tests κάθε εβδομάδα δεν θα μπορούν να πάνε στην εργασία τους με αποτέλεσμα να τους κόβεται ο μισθός.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Έτσι από Δευτέρα υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνουν self tests οι εργαζόμενοι στο :

-Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

-Εστίαση

-Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.)

-Υπηρεσίες καθαρισμού

-Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

-Εργαζόμενοι δημοσίου

Για ποιους εργαζόμενους του δημοσίου είναι υποχρεωτικά τα self tests

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου που υποχρεούνται να κάνουν self test μια φορά την εβδομάδα, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της σημερινής (14/04) ενημέρωσης.

Αφού ανέφερε αρχικά ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, ενώ από τα 10.155 φαρμακεία έχουν διατεθεί 832.831 self test σε συμπολίτες μας, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι η δράση αυτή συμπληρώνει τους διαγνωστικούς ελέγχους και μετά τα σχολεία επεκτείνεται από τη Δευτέρα 19 Απριλίου και σε άλλους τομείς.

Ακολούθως, τόνισε ότι η προτεραιότητα στηρίχθηκε στην ασφαλή λειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, στον δημόσιο τομέα, υποχρεωμένοι να κάνουν self test είναι οι:

Υπάλληλοι των ΚΠΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία. Θα πρέπει δε να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.

Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Οδηγίες για την δήλωση του αποτελέσματος των self tests

Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με την ακόλουθη διαδικασία:

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self tests για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-tests και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συμβεί εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία αυτή» ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test».

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

«Tσουχτερά» πρόστιμα για τους εργοδότες

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

ΠΗΓΗ: https://www.dikaiologitika.gr/