Από την 1η Μαΐου αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

13/01 2022

Από την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για δεύτερη φορα ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που μίλησε στον ΑΝΤ1. Έτσι άμεσα όπως έχει γράψει το Dnews μέσα στις επόμενες 15 ημέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022. Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν συζητήσεις σχετικό με το ποιο θα μπορούσε να είναι το επιπλέον ποσοστό με τα σενάρια να έχουν ως εξης:

1ο σενάριο

Αύξηση σωρευτική στο 5%, δηλαδή 2% που ισχύει ήδη και 3% για το δεύτερο εξάμηνο.

Ετσι από τα 663 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, θα ανέβει απο 1η Ιουλίου στα 682,89 ευρώ.

ADVERTISING

2ο σενάριο

Αύξηση κοντά στο 5 - 7% που θα φτάσει στα 700 ευρώ από την 1η Ιουλίου.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι τόσο η ανάπτυξη κοντά στο 7% το 2021 και 4,5% το 2022, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των τελικών μεγεθών λόγω του πληθωρισμού που δημιουργεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

3ο σενάριο

Τα πιο αισιόδοξα σενάρια πάντως κάνουν λόγο για αύξηση ακόμα και 10%, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων που τοποθετούν το ποσοστό της ανάπτυξης στο 8%, κάτι που θα έκανε τον κατώτατο μισθό να φτάσει στα 730 ευρώ.

Το ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό,την αύξηση του ενεργειακού κόστους και φυσικά τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με τις συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων να ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα και η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος στα μέσα Ιουνίου 2022 θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθού τοποθετείται από την 1η Μαΐου.

Η αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα συμπαρασύρει και τους υψηλότερους μισθούς που παραμένουν επί σειρά ετών παγωμένοι, είτε μέσω κλαδικών, είτε και επιχειρησιακών συμβάσεων. Η αύξηση θα επηρεάσει και τις αμοιβές εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ θα συμπαρασύρει και τουλάχιστον 20 επιδόματα, που δίνει κατά κύριο λόγο ο ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι από 1-1-2022 αυξηθηκε κατά 2% ο κατώτατος μισθός. Έτσι αύξηση στο εισόδημα τους θα δουν στο τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε στα 663 ευρώ από 650.

Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ.

Σε περίπτωση που αυξηθεί επιπλέον 5% ο κατώτατος μισθός το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα διαμορφωθεί στα 696,15 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών στα 31,10 ευρώ.

Διαβούλευση τριών μηνών

Η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού διαρκεί 3 μήνες. Με την έλευση της νέας χρονιάς έως τον Μάρτιο οι φορείς πρέπει να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στην αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης, γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, και έως τις 30 Απριλίου τα τελικά υπομνήματα συγκεντρώνονται και υποβάλλονται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ώστε έως το τέλος Μαΐου, μαζί με ομάδα ειδικών, να συνταχθεί το τελικό πόρισμα της διαβούλευσης. Αυτό το πόρισμα υποβάλλεται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εισηγείται στην κυβέρνηση το τελικό ύψος της αύξησης.

Να σημειωθεί ότι με την ίδια διαδικασία αποφασίστηκε στο τέλος Ιουλίου 2021 η αύξηση κατά 2% στις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (663 ευρώ μεικτά), με εφαρμογή όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά για περίπου 500.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα πρέπει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να λάβει υπόψη της τα στοιχεία καθώς και τις θέσεις και προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ, του ΚΕΠΕ, του ΟΜΕΔ, της ΕΙΕΑΔ, καθώς και των ινστιτούτων των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΟΒΕ).


ΠΗΓΗ: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/369976/apo-tin-1i-maiou-ayksisi-ston-katotato-mistho-anakoinose-o-kyriakos-mitsotakis