ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
15.04.2015

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατά τη σημερινή πρώτη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων χαιρέτησαν την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια και ζήτησαν να επανέλθει ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα χωρίς παρεμβάσεις.

Η πλευρά των εργοδοτών εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επαναφοράς των τριετιών και των ωριμάνσεων καθώς και για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος. Απ' την πλευρά της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε απολύτως συμβατές με τα αιτήματα των συνδικάτων χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις.

Τα πάντα κρίνονται στην εφαρμογή, τη νομοθέτηση και την υλοποίηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο εργασίας. «Η συνάντηση αφορούσε στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Όπως ανέφερε, "Θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση, δηλαδή στα 751 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα μεταβατικό διάστημα, που φτάνει μέχρι το 2016, εμείς θεωρούμε ότι κυρίως στο σημείο που αφορά στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως συμβατό μ' αυτά που διεκδικούσαν και διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οφείλω όμως να πω για ακόμη μία φορά ,γιατί έχω ξανακάνει δηλώσεις και δεν θέλω να αφίσταμαι, ότι πεδίο για να κρίνουμε τα πάντα είναι η εφαρμογή, είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών".

Στο σημερινό τραπέζι διαλόγου παρευρέθησαν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεεις ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στην ομιλία Σκουρλέτη

Παρέμβαση κατά την εισαγωγική ομιλία του Υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη πραγματοποίησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγη ώρα η ομιλία του Π. Σκουρλέτη.

«Ορισμένα συνδικάτα, κάποια σωματεία, θεωρούν αυτή τη στιγμή που ξαναπαίρνει εμπρός ο κοινωνικός διάλογος, που υπάρχει μια αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι φωνή, δικαιώματα, όπλα, να παρέμβουν και να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Τους δεχτήκαμε» σχολίασε ο κ. Σκουρλέτης.

Διερωτήθηκε δε «αν τελικά αυτός ο τρόπος της παρέμβασης βοηθά κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουν όλοι ότι είναι αναγκαίο, να προχωρήσουμε δηλαδή στις συγκεκριμένες αλλαγές, ή τελικά δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια τέτοιου είδους παρέμβαση».

«Εμείς εμμένουμε στη λογική του κοινωνικού διαλόγου σε αντίθεση με αυτό που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια όπου μονομερώς αποφάσιζαν και έκαναν πράξη τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Σκουρλέτης: «Στη Βουλή, σε 2-3 εβδομάδες, το ν/σ για κατώτατο μισθό – συμβάσεις"

Μέχρι τις αρχές Μαϊου θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του κριτηρίου των «ηλικιακών διαφορών» και τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Στάθη Σχοινά ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η μείωση του κατώτατου μισθού (μεγαλύτερη στους νέους κάτω των 25 ετών, βάσει της μνημονιακής νομοθεσίας) δεν βοήθησε στο ελάχιστο την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας.

Ερωτηθείς για την παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, νωρίτερα, στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Σκουρλέτης είπε μεταξύ άλλων ότι έδωσε εντολή στην ασφάλεια του κτηρίου να μην κλείσει τις πόρτες.

Για την ουσία του ζητήματος, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στην αντιπροσωπεία εργαζομένων που συμμετείχε στην κοινωνική διαβούλευση υπήρχαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι- όπως είπε- που μπορούσαν να θέσουν οποιοδήποτε θέμα ήθελαν. Πρόσθεσε πως πρότεινε στους διαμαρτυρηθέντες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να λάβουν μέρος στη συνάντηση, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.


ΠΗΓΗ: alterthess.gr

Δείτε μας στο Facebook