Συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση ζητεί ο Γ.ΒρούτσηςΣτην τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων δεν προσήλθε ο ΣΕΒ, όπως και συνδικαλιστικές παρατάξεις που διαφωνούν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ


Τη συμφωνία της ΟΤΟΕ με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη νέα κλαδική σύμβαση, χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ζητώντας παράλληλα από τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων να δείξουν «υπευθυνότητα» στις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που δείχνουν να έχουν «κολλήσει».

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΤΟΕ και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κατέληξαν σε συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνονται όχι μόνο μισθολογικά και θεσμικά ζητήματα του κλάδου, αλλά και ρήτρα προστασίας της απασχόλησης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «υποδηλώνει τις σημαντικές δυνατότητες που έχουν οι κοινωνικοί εταίροι, στο νέο θεσμικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, να αυτενεργούν και να λαμβάνουν συναινετικές και ώριμες αποφάσεις για την προστασία της απασχόλησης, για την κοινωνική ηρεμία και συνοχή».

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ελπίδα την ίδια θετική κατάληξη να έχουν και οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες, μπορούν και πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα απέναντι στον τεράστιο αριθμό εργαζομένων και επιχειρήσεων που εκπροσωπούν», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία -τη δεύτερη κατά σειρά- συνάντηση των κοινωνικών εταίρων δεν παρέστησαν σκπρόσωποι του ΣΕΒ, αλλά και συνδικαλιστικών παρατάξεων που διαφωνούν με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Την ίδια ώρα, τα χρονικά περιθώρια για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ είναι ασφυκτικά, καθώς στις 14 Μαΐου λήγει η μετενέργεια για περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που αμείβονται με βάση την ΕΓΣΣΕ ή τις κλαδικές συμβάσεις.

Από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.

Οι μισθοί μπορούν να ξεκινήσουν από τα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για όσους είναι κάτω απ' αυτό το όριο.

Για όσους αμείβονται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, το επίδομα γάμου (10%) θα αποτελεί πλέον παρελθόν και εφεξής θα παίρνουν μόνο τον μισθό μαζί με τις τριετίες.


Δείτε μας στο Facebook