ΣΤΟΝ ... ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΓΣΣΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ
Στον... αέρα κινδυνεύουν να μείνουν, από την 1η Ιουλίου, το επίδομα γάμου και σειρά «έξτρα» αδειών (σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.) που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν με τις εργοδοτικές οργανώσεις και δεν έχουν κυρωθεί με νόμο, εφόσον δεν παραταθεί (εκ νέου) η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Το «σήμα» κινδύνου για την έμμεση, μέσω της κατάργησης του επιδόματος γάμου, μείωση των καταβαλλόμενων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων και την απώλεια σειράς δικαιωμάτων των εργαζομένων, εκπέμπει η ΓΣΕΕ, καθώς «εκπνέει» στα τέλη Ιουνίου η τρίμηνη παράταση που είχε δώσει (με νομοθετική διάταξη στα τέλη Μαρτίου) το υπουργείο Εργασίας στην ισχύ των κανονιστικών όρων της ΕΓΣΣΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν σκοπεύουν να υπογράψουν νέα σύμβαση όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα η κεντρική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και η νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά, στο καθεστώς πριν από τα Μνημόνια, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Με αυτά τα δεδομένα, η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται να στείλει επίσημο αίτημα στον υπουργό Π. Σκουρλέτη ζητώντας την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ. Οπως επισημαίνουν στην «Η» τα στελέχη της Συνομοσπονδίας, αν δεν δοθεί νέα παράταση:

Ακόμη και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ δεν θα υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου που παύει να μετενεργεί, δηλ. «εξαφανίζεται», εφόσον δεν επαναβεβαιωθεί με ατομική ή επιχειρησιακή συμφωνία. Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν από τις 12 Νοεμβρίου του '12 (και το έχουν καταργήσει με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.

Θα δημιουργηθεί «κενό» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της καταβολής όσων αδειών και άλλων «διευκολύνσεων» προβλέπονται σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ.

Νέα παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ προϋποθέτει, ωστόσο, τη λήψη «πολιτικής απόφασης», καθώς θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει τις διαβουλεύσεις της με τους θεσμούς και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την προώθηση «κοινά αποδεκτών προτύπων» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις.

imerisia.gr

πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/

Δείτε μας στο Facebook