Σαρωτικοί έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για τη «μαύρη» εργασία


Τελευταία ενημέρωση: 12.09.2013 

«Καμπάνες» για τη «μαύρη» εργασία με βαριά πρόστιμα επιτόπου, από την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα από τις 15 Σεπτεμβρίου και βαριά πρόστιμα για την καταστολή της «μαύρης» εργασίας, εξήγγειλε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό όλων των ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγοράς εργασίας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι στέλνει μία τελευταία αυστηρή προειδοποίηση προς όλους: ότι «όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών»

Οι έλεγχοι ξεκινούν από την ερχόμενη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και θα εφαρμοσθεί νέο ποινολόγιο με πρόστιμα έως 10.550 ευρώ, καθώς και επιτόπια επιβολή των προστίμων «χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων», όπως ανακοινώθηκε.

Η αδήλωτη εργασία έχει φθάσει στο 38%, ενώ οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα νέα πρόστιμα καθορίζονται με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην απόφαση, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο υπάλληλο, ηλικίας άνω των 25 ετών, το πρόστιμο είναι 10.549,44 ευρώ και για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.197,10 ευρώ

Αντίστοιχα, για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη, ηλικίας άνω των 25 ετών, το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 10.550,54 ευρώ και για εργατοτεχνίτη ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.200,49 ευρώ.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο εντατικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης.

Στους ελέγχους, εκτός από τους άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας, θα συμμετέχουν επίσης 700 υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, 450 επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και 25 της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ.

Δείτε μας στο Facebook