Χαμηλότερες δόσεις για ενήμερους δανειολήπτες 


Ευνοϊκή σε πρώτη ανάγνωση αλλά εν τέλει δυσμενέστερη από το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, είναι η ρύθμιση διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες ενυπόθηκων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Αν και φαίνεται ότι κάτω από τη ρύθμιση "ομπρέλα", όπως τη χαρακτήρισε χθες ο αρμόδιος υπουργός, θα μπορούσαν εν δυνάμει να μπουν περισσότερα νοικοκυριά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, η μηνιαία νέα δόση θα είναι σαφώς υψηλότερη για την πλειοψηφία όσων ενταχθούν από τον στόχο των 200 ευρώ που υπολογίζονταν στο αρχικό σχέδιο, το οποίο έκανε λόγο μόνο για καταβολή μόνο τόκων και επιτόκιο 1,5%. Παραμένει βέβαια αλλά χαμηλότερη από τη δόση που πληρώνει σήμερα ο ενήμερος πελάτης. 

Να σημειωθεί ότι "ενήμεροι" θα θεωρούνται οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν οφείλουν καμία δόση και δεν χρωστάνε ούτε ένα ευρώ και παράλληλα έχουν φορολογική ενημερότητα. Αντίθετα, σύμφωνα πάντως με την τραπεζική πρακτική ενήμερος θεωρείται ο πελάτης εκείνος που χρωστάει λιγότερο από 3 μήνες. Αυτή η "λεπτομέρεια" θα κρίνει και το ποιοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα για να ενταχθούν στη ρύθμιση η οποία για να πάει στη Βουλή θα πρέπει πρώτα να λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επί της ουσίας η νέα ρύθμιση προσφέρει επιμήκυνση του στεγαστικού δανείου κατά τέσσερα χρόνια, με το ίδιο επιτόκιο, ενώ όσοι προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πληρώνουν πλέον το 10% της δόσης του δανείου, με ελάχιστο ποσό τα 40 ευρώ.

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 1η Ιανουαρίου του 2010 έως σήμερα. Το ποσό αυτό ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ (ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους ή πολύτεκνους. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη ρύθμιση υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. 

Για να μπορέσει κάποιος να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. 

Σε αυτούς που έχουν αυτά τα κριτήρια δίδεται περίοδος χάριτος 48 μηνών, η μηνιαία καταβολή καθορίζεται στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού, η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη. 

Αν δηλαδή κάποιος έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ, θα καταβάλλει μηνιαία δόση 450 ευρώ για τέσσερα χρόνια, αποπληρώνοντας τόσο μέρος των τόκων όσο και μέρος του κεφαλαίου. 

Σε ότι αφορά στα ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος. 

Αναφορικά με τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος ενώ το δάνειο συνεχίζει να τοκίζεται κανονικά για 42 από τους 48 μήνες ρύθμισης. 

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ εξαιρούνται από αυτή οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Σχετικά με τις αλλαγές στο Ν. Κατσέλη στόχος, είναι να «κλείνει» η υπόθεση εξωδικαστικά ή ακόμη και στην περίπτωση που πάει στο δικαστήριο να επιτυγχάνεται λύση αφού θα αρκεί συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα. 


Δείτε μας στο Facebook