Αυστηρότερα τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασίαΗ εστίαση είναι από τους κλάδους που παρατηρείται μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ ) 

Αθήνα

Το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία παρουσίασε τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας για απαράδεκτο φαινόμενο που έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας.

Το πρόστιμο αυξάνεται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και η ισχύς των μέτρων ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε» την βιωσιμότητα των Ταμείων, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων τόνισε ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/υπάλληλο.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/εργατοτεχνίτη, το πρόστιμο είναι το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 403 ημέρες εργασίας.

Προβλέπεται επίσης σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης ή του εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, πέραν των χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή ακόμη και του συνόλου της επιχείρησης.

Αφού πρώτα διέλυσε το εργατικό δίκαιο και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς η κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει τον καρκίνο της μαύρης εργασίας με ληγμένες ασπιρίνες, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον υπουργό ότι κοροϊδεύει το λαό.

«Ασύμφορη πλέον η αδήλωτη εργασία»

Παρουσιάζοντας την σχετική υπουργική απόφαση, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης δήλωσε «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και σε συνέχεια της διενέργειας συνεχών και εντατικών ελέγχων κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προχωρούμε σε μία ακόμα δραστική δέσμη μέτρων».

«Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο», είπε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις. Με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, σημείωσε ο υπουργός.

«Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο, η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας», τόνισε.

Με το νέο σύστημα, επισήμανε ο κ. Βρούτσης, «σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού» τόνισε ακόμη ο υπουργός.

«Καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Αποτελεί μια πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο».

«Αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση».

Ο κ. Κεγκέρογλου επισήμανε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα των ενεργειών των τριών συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, με την καθοδήγηση του υπουργείου Εργασίας, θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, πιο πολύ όμως μεγάλα αποτελέσματα θα φέρει η ίδια η υπεύθυνη στάση των συνεπών εργοδοτών, που καλούνται να συμμορφώνονται άμεσα με αυτά τα οποία απαιτεί η ίδια η κοινωνία και η κατάσταση της χώρας» πρόσθεσε.

Για κοροϊδία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί με ληγμένες ασπιρίνες να γιατρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό καρκίνο της αδήλωτης, 'μαύρης' και ανασφάλιστης εργασίας, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετέτρεψαν με τις πολιτικές τους σε γενικευμένο φαινόμενο, το οποίο αποτελεί πλέον δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης» τονίζει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος για τα εργασιακά, Δημ.Στρατούλης.

«Ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν τον λαό με ανακοίνωση δήθεν μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, όταν την ίδια στιγμή έχουν διαλύσει, ακόμη και με διαθεσιμότητες, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, όταν έχουν αφαιρέσει κάθε νομική προστασία από τους επιθεωρητές εργασίας και τους ελεγκτές του ΙΚΑ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έναντι παρανομούντων εργοδοτών, οι οποίοι με αβάσιμες καταγγελίες μπορούν να τους στείλουν σε αργία και απόλυση, και όταν τους έχουν στερήσει ακόμη και τα έξοδα μετακίνησης για να διενεργήσουν ελέγχους σε χώρους εργασίας» προσθέτει.

«Η μνημονιακή κυβέρνηση έχει διαλύσει και καταστρέψει τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που έχουν ως αρμοδιότητα την καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία και την ασφάλιση. Πρέπει επειγόντως να φύγει, προτού καταστρέψει ολοκληρωτικά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα μας» καταλήγει ο Δημ.Στρατούλης.

Newsroom ΔΟΛ

Δημοσίευση: 19 Αυγ. 2013, 12:57

Δείτε μας στο Facebook